Fegyver, ami mindig nálunk van

Pusztakezes technikáink a karatéban használatos ütésekre és rúgásokra épülnek, kiegészülve a bokszban, thai bokszban vagy judóban használatos elemekkel. Az alap karate technikák színesítésével a tanítványok közelebb kerülnek a valós szituációt idéző helyzetekhez. Erre azért van szükség, mert az utcán nincsenek szabályok, bármi megtörténhet és lehetetlen mindenféle szituációra felkészülni. Viszont a váratlanra, arra, hogy bármi megtörténhet, fel lehet készülni. Javítani lehet a reakció időt, leküzdeni a stresszt, felszínre hozni a természetes reakciókat, az életbenmaradási ösztönt.

Szabadulás technikák

Az önvédelem ott kezdődik, hogy megelőzöm azt a szituációt, ahol szükségem lehet az edzésen tanult ütésekre, rúgásokra, szabadulás technikákra. Ezt úgy tudom elérni, hogy a hangsúly a folyamatos figyelmen van, az éberségen. Az edzésen a rúgások, ütések, szabadulás technikák tanulása által mást is tanulok: megismerem a testem mozgását, hajlékonyságát, ütésem vagy rúgásom erejét. Feltérképezem saját képességeimet, ami önismerethez és önbizalomhoz vezet, mert tisztában leszek vele, hogy mik a gyengeségeim vagy az erősségeim.

Ahhoz hogy egy fegyverrel bánni tudjak, először meg kell tanulnom a saját testemet uralni, irányítani, ismernem kell a saját mozgás-rendszeremet, mert ehhez fog idomulni a fegyverhasználatom is.