Kardok karbantartása

A pengék anyaga magas szénacél tartalmú, amely bizony karbantartást igényel. A kardhoz szükséges karbantartó készlet részei: uchiko, szegfűszeg olaj, törlőkendő(k).

Karbantartó készlet

Első lépés: Használj tiszta papír zsebkendőt, vagy puha pamut textildarabot a pengén lévő szennyeződések eltávolítására. A penge élét tartsd távol magadtól!

Törlőkendő

Második lépés: Az uchikó labdával ütögesd a pengét, hogy finoman befedje az uchiko por. Ezután jöhet a polírozás. A tiszta papír, vagy textildarabunk segítségével alaposan töröljük le a port a pengéről, az él környékét nagyon óvatosan kezeljük. Fontos, hogy a penge mindkét oldalán megismételendő ez az eljárás.

Uchiko

Harmadik lépés: A hosszútávú tárolás, illetve az igénybe vett, kezdő oxidációjú kardoknál ajánlott egy nagyon kevés olaj használata. Amennyiben gyakran használod elég ismét leuchikózni és így tárolni (csak el ne feledd edzés előtt letörölni). Az olajozásnál bizony, a kevesebb több elv érvényesül. Finoman beolajozzuk a rongyunk és körkörös mozdulattokkal szinte bemasszírozzuk kardpengénk felületére azt, majd alaposan ismételten áttöröljük.

Olaj

Negyedik lépés: Újból az uchikót használjuk, majd tisztára töröljük a pengét.

Jó edzést és gyakorlást mindenkinek.

Kategóriák: BUDO PUB