Mivel kardokkal igazi párbajt vívni vagy egy csatában részt venni elég veszélyes lenne, ezért iskolánkban az úgynevezett ütőfát használjuk a kard helyettesítésére.

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a párbaj vagy a csata a másik legyőzéséről, vagy csak simán a győzelemről szól. Ez igaz is, kár lenne tagadni, de csak részben, mert a győzelem valójában egy nagyon vékony szelete a tortának, ami magát az ütőfázás magvát alkotja. A győzelem fontossága helyett többek között a tiszta hozzáállás, a becsületesség, a tisztelet, az alázat, a bizalom és a bátorság a mérvadó. Az is igaz, hogy a tiszta, egyenes hozzáállás; a becsületesség; a másik, önmagunk és a környezetünk tisztelete; a bizalom a technikai tudásunkban és az ellenfél technikai tudásában egyaránt; az alázat és a bátorság mind-mind a győzelemhez vezet.

A szabályrendszer a becsületre és a bizalomra épül, mivel védőfelszerelés nélkül megyünk csatába vagy vívunk meg egy párbajt, ezért elengedhetetlen az állandó és szakadatlan figyelem.

A tanítványok lépésről lépésre megtanulják, hogyan uralják ütőfájukat, hogyan éljenek túl egy párbajt, vagy egy csatát, hogyan legyenek becsületesek és hogyan kerekedjenek felül az önbíráskodáson. Az ütőfázás egyik célja, hogy a felszínre hozza az életbenmaradási ösztönt, miközben fejleszti a térlátást; a reflexeket; az állandó figyelem miatt, növeli a koncentrációs képességet; illetve a sérülések elkerülése véget, folyamatos fegyelmet és önkontrollt követel.

Becsület és bizalom. Az alapszabály az, hogy akit levágnak, azaz, hozzáér az ütőfa, akár csak a ruhájához, akkor a találatot ő neki kell elismernie. A találat elismerése alázatot tanít, és azzal, hogy ő ismeri el a vereséget, már megtette az első lépést a győzelem felé. Valódi vereségről csak akkor beszélhetünk, ha valaki például elesik, és a földön fekve marad véglegesen, viszont, ha feláll, a vereségtől is megszabadul, kezdődhet újra az egész. A földre kerülés ösztönző hatással van az emberre, mert csak annyit jelent, hogy az addigi tudás kevés volt a győzelemhez, még gyakorolni kell és új technikákat elsajátítani, illetve természetesen újra bátran megpróbálni.